Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Parkinson

parkinson

TRATAMENTUL CHIRURGICAL IN CEEA CE PRIVEŞTE BOALA PARKINSON

Ce este boala Parkinson şi ce tip de afectiune este aceasta?

Boala Parkinson este caracterizata de faptul ca aceasta este o afectiune care influenteaza profund structura de localizare a creierului (denumita defapt ganglioni bazali), simptomatologia afectiunii in sine, fiind reprezentata in mod considerabil de tulburarea mişcarilor. Tulburarea mişcarilor se refera defapt la tremuratul (tremor) in special al membrelor superioare şi al membrelor inferioare, rigiditatea corporala (rigidity) și bineinteles reducerea/ diminuarea vitezei de mişcare (bradykinesia). Tremuratul creeaza de fapt o viata foarte dificila şi stesanta pentru pacient in timp ce rigiditatea și bradichinezia previne şi impiedica mobilitatea independenta a pacientului. Atunci cand afectiunea se afla intr-un stadiu destul de avansat pot fi observa simptome cum ar fi, incapacitatea pacientului de a se ridica din pat, contractiile şi spasmele severe ale organismului acestuia, incapacitatea pacientului de a manipula obiectele tinute in mana (de exemplu, paharul cu apa , folosirea  lingurei in timpul servirii mesei), incapacitatea pacientului de a merge fara sprijin şi mersul pe jos foarte incet al acestuia.

Care sunt tipurile de tratament ?

Tratamentul afectiunii presupune atat medicamentatia cat şi chirurgia (tratamentul medicamentos şi tratamentul chirurgical).Substanta activa principala al tratamentului medical este dopamina. Nivelul de depolamina diminuat datorita deteriorarii cerebrale este inlocuit de medicamente care defat pot ameliora concluziile afectiunii intr-o faza timpurie a acesteia. In cazul in care starile de disconfort pot fi diminuate prin  medicamente, nu este necesara o interventie chirurgicala. Cu toate acestea tratamentul chirurgical se efectuiaza in cazul in care de-a lungul timpului se produce o rezistenta impotriva medicamentelor şi daca apar tulburari motorii/de mişcare asociate consumului de medicamente. De altfel trebuie sa se tina cont de faptul ca tratamentul chirurgical al bolii Parkinson  este de fapt o chestiune de lucru in echipa. Pacientul este examinat in mod inevitabil de catre neurolog in perioada pre-operatorie şi dupa aceea, interventia chirurgicala a pacientului referinduse propriu-zis la neurochirurgie Tinerea sub observatie postoperatorie a pacientului se efectuiaza de aceeaşi echipa.

Care este scopul tratamentului chirurgical?

In straturile profunde ale creierului sunt existente nuclee foarte mici (nucleul subthalamic, nucleul intermediar ventral și nucleul pallidal). Atunci cand se realizeaza o procedura care influenteaza corespunzator  performanta nucleilor, aceasta se refera defat la imbunatatirea in ceea ce priveşte tremurul, bradichinezia și rigiditatea. Activitatea nucleului poate fi impiedicata prin doua metode. In primul rand metoda implica accesarea şi deteriorarea nucleului relevant. Prin aceasta metoda este indusa din nucleu deteriorarea permanenta. Cea de a doua metoda presupune urmatoarele proceduri: in acest nucleu cerebral este plasat un electrod cu baterie iar bateria este plasata de obicei sub clavicula. Stimulii sunt generati de bateri eşi aceşti stimuli previn activitatea nucleului in care este plasat electrodul , in acest fel fiind obtinut un efect care nu provoaca deteriorari permanente. Un alt avantaj al acestei metode este dat de faptul ca rata efectului poate fi ajustata/reglata in perioada postoperatorie prin utilizarea telecomandei bateriei. Procedura care implica sistemul de baterie şi baterie este cunoscuta  sub denumirea de STIMULAREA PROFUNDA A CREIERULUI (DEEP BRAIN STIMULATION).

Cum se efectuiaza interventia chirurgicala?

 Deoarece este necesara imagistica acestor  nuclee, pacientul este supus in primul rand unei examinarii RMN (rezonanata magnetica) specifica cauzei. Nucleele nu pot fi imagizate cu un protocol  obişnuit de RMN. Dupa finalizarea protocolului specific al RMN-ului, pe capul pacientului este plasat un cadru de stereotactica şi dupa aceea prin intermediul capacului cadrului se realizeaza imagistica tomografica computerizata. Imaginile obtinute cu ajutorul cadrului stereotactic sunt transferate catre programele (software)  de calculator și coordonatele acestor nuclee sunt calculate datorita cadrului. Interventia chirurgicala este inceputa in functie de  coordonatele rezultate. Prima etapa a interventiei se efectuiaza sub anestezie locala şi prin urmare, pacientul este inca treaz in aceasta etapa. Electrozii sunt directionati catre nucleul relevant prin intermediul partilor specifice montate care sunt plasate anterior pe rama stereotactica. Un mic orificiu deschis la nivelul craniului va fi suficient pentru aceasta procedura. Deşi aceşti electrozi sunt directionati spre un nucleu forte mic ( dimensiune in mm), inregistrarea se realizeaza folosindu-se aceşti electrozi şi este determinata cea mai activa zona a celulei: regiunea este stimulata şi stimulul va fi utilizat pentru a se determina daca tremuratul şi rigiditatea regreseaza. Pacientul este supus comunicarii şi este examinat frecvent in perioada intraoperatorie. Chiar daca toate aceste procedurii sunt consumatoare de timp, ele joaca un rol foarte important in obtinerea unor rezultate cat mai favorabile.Se selecteaza regiunea cea mai optima a nucleului foarte mic şi pentru a se asigura primirea unui beneficiu maxim de catre pacient, se plaseaza cu precizie electrodul in acest punct…. A doua etapa a interventiei incepe atunci cand se asigura pozitia optima a electrodului. Aceasta etapa este mai scurta iar procedurile se realizeaza sub anestezie generala. Capetele libere ale electronilor care sunt plasati la nivelul creierului, sunt conectate la bateria amplasata in regiunea subcutanata. Pacientul este tinut 1-2 zile sub observatie in spital.

Cand este activata bateria creierului?

 Bateria poate fi activata in cea de a 3-a sau a 4-a zi postoperatorie. Parametrii bateriei sunt reglati in viteze periodice pe parcursul primelor saptamani ale perioadei postoperatorii iar ajustarea finala se efectuiaza deabia atunci cand se obtine un randament optim/favorabil. Durata de valabilitate a bateriei este de 5 ani şi nu este necesara repetarea inserarii electrodului in craniu pentru inlocuirea bateriei.Se deschide numai compartimentul principal al bateriei ş ise elimineaza bateria expirata dupa care printr-o interventie de scurta durata se plaseaza noua baterie.

Cata eficieta de beneficii este caştigata de pacient?

In situatia in care pacientul este eligibil pentru interventie, rata de eficienta variaza intre 40 şi 90 la suta. Rata de eficienta de 40 la suta implica faptul ca un pacient cu incapacitatea de a se imbraca şi dezbraca fara sprijin, aceştia se pot imbraca fara a primi vreun sprijin. Forma uşoara a tremurului mainii care altadata era de nesuportat şi mersul de unul singur care in trecut datorita rigiditatii se afla in imposibilitatea de a se   mişca fara a primi ajutorul unui insotitor , sunt numai unele dintre aspectele care la vizitele de control, aduc bucuria şi fericirea in sufletul şi pe fata , atat a medicului cat şi a pacientului.

Care sunt riscurile interventiei?

 Acestea pot fi catalogate in trei categorii. Riscurile de hemoragie intracerabrala secundara este de numai 1% din cazurile de interventii şi numai o parte dintre episoadele hemoragiei pot pune in pericol viata. Vasele sanguine sunt examinate preoperatoriu pe toate laturile prin intermediul imagisticii radiologice  ş ise prefera un traseu distant al vaselor sanguine pentru a se ajunge la nucleu. Mai mult decat atat, in situatia in car ese creeaza acest eveniment destul de rar, acesta poate fi descoperit in urma examinarii imagistice postoperatorii şi bineinteles ca se poate interveni asupra situatiei. Riscurile anesteziei sunt aceleaşi care sunt valabile pentru oricare dintre tipurile de interventii chirurgicale. De aceea, evaluarea preoperatorie consta in evitarea acestui risc. O parte a interventiei se desfaşoara oricum sub anestezie locala şi numai o parte mica a acesteia se desfaşoara sub anestezie generala. Riscurile de infectii sunt de asemenea foarte rare. In cazul in care se dezvolta vreo infectie poate fi necesara extragerea sistemului.

Care sunt caracteristicile bolii Parkinson? Metodele de tratare

Deşi boala Parkinson este cunoscuta ca o afectiune a varstei inaintate, totuşi aceasta işi poate face aparitia şi la persoanele tinere. Incidenta bolii este de fapt mai mare decat rata cunoscuta. Deformarea nucleelor, care de asemenea sunt denumitii ca ganglioni bazali,in creierul pacientilor cu  Parkinson conduc la tremur, rigiditate şi bradichinezie. Atunci cand toate aceste simptome se acumuleaza, pacientul nu poate sa bea apa sau sa manance din cauza tremuratului sau nu se poate mişca datorita rigiditatii sau nu poate merge din cauza  bradichineziei. Prin urmare boala Parkinson se manifesta ca o boala/afectiune dramatica care influenteaza in mod direct calitatea vietii pacientului. La inceputul perioadei, aceste simptome pot fi eliminate cu succes in timp ce eficienta medicamentelor  se va reduce de-a lungul timpului şi efectele secundare vor aparea, aspect care duce defapt la debutul insuportabil al bolii. Departamentul de Neurochirurgie joaca un rol important in stadiul acestei bolii. Sunt determinate unele regiunii foarte mici ale creierului şi exaccitatea este orientata spre domeniul nucleelor: cand electrodul este plasat in regiunea/zona tinta, imbunatatirea simptomelor bolii poate fi asigurata prin trimiterea stimulilor electrici asupraelectrodului.    Aceasta procedura este denumita ,, Stimularea Profunda a Creierului’’ (“Deep Brain Stimulation”). De asemenea , aceasta mai este cunoscuta şi sub denumirea de bateria caviculara a creierului, care defapt  include tratamentul chirurgical al Parkinson-ului , aceasta aducand imbunatatirea tremurului, rigiditatii şi bradichineziei iar pacientul se va simti in mod semnificativ uşurat.

Infrastructura Operativa

Echipamentele şi scopul joaca un rol  foarte important in chirurgia Parkinson-ului. Cunoştiintele şi experienta sunt, de asemenea, la fel de importante ca şi infrastructura. Un alt aspect destul de important este reprezentat,de asemenea, de reglarea fina a bateriei in perioada în perioada postoperatorie. Departamentul de Neurochirurgie al spitalului Medicana Hospitals in aproximativ un an de zile a efectuat 30 de interventii chirurgicale de de Parkinson. Multe dintre centrele cotate la nivel mondial, ar putea ajunge la aceasta cifra numai in mai multi ani.

Cat de multa eficieta de beneficii este caştigata de pacient in perioada postoperatorie?

Care este atitudinea oamenilor fata de aceasta interventie ? Aveti cunoştiinte bolnave, care locuiesc in alte oraşe ?

Acesta interventie chirurgicala se poate efectua in tara noastra intr-un numar limitat de centre de asistenta medicala , interventia fiind destul de costisitoare pentru pacientii deşi o parte a acestor costurii ale interventiei sunt suportate de institutia de asigurarii sociale. Costul acestei interventii este redus de spitalul Medicana Hospitals la un nivel accesibil majoritatii populatiei.In momentul de fata tratamentul chirurgical al bolii Parkinson este realizat foarte calitativ şi bineinteles la un pret mult mai rezonabil, deasemenea rezultatul de succes al interventiei crescand semnificativ.

Formular informaţii pacient

jciCALITATE JCI
Acreditare Joint Commission International
Follow US facebook twitter youtube